ACTIVITATEA ŞTIINŢIFICĂ
A CADRELOR DIDACTICE TITULARE ŞI ASOCIATE
DE LA FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ
Facultatea de Teologie colaborează în domeniul cercetării cu Asociaţia pentru Dialog dintre Ştiinţă şi Teologie din România. În acelaşi timp, au fost organizate numeroase manifestări ştiinţifice – simpozioane şi conferinţe – naţionale şi internaţionale la care au luat parte cercetători de la alte Facultăţi de Teologie din ţară, de la centre de tradiţie din domeniul teologiei – Bucureşti, Cluj, Sibiu, Oradea, Arad etc. –, şi din străinătate – Atena, Sofia, Strasbourg, Regensburg, Chişinău. Referatele ştiinţifice susţinute în cadrul acestor manifestări au fost publicate în volume. În acelaşi timp, în cele două reviste ale Facultăţii – Analele universităţii „Ovidius”. Seria Teologie şi Revista de Teologie Sfântul Apostol Andrei –, la edituri locale – Editura Universităţii şi Editura Arhiepiscopiei Tomisului – dar şi din restul ţării şi din străinătate au fost publicate studii de înaltă ţinută academică ale cadrelor didactice titulare sau asociate ale Facultății.
Activitatea profesională a căpătat un plus informaţional prin deplasările în străinătate la universităţi cu tradiţie în învăţământul superior a cadrelor didactice din Facultatea de Teologie. Un număr important de cadre didactice au obţinut burse de cercetare de lungă sau scurtă durată. Dintre acestea, amintim:
- Stagiu de pregătire la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie (1992-1993) – IPS Prof. univ. dr. Teodosie Petrescu
-Cursuri de doctorat: la Sorbona (Facultatea de Filosofie şi Facultatea de Litere clasice); la Facultăţile de Drept ale Universităţii Paris II şi Paris XI; la Facultateade Drept Canonic a Universităţii Catolice din Paris; la Facultăţile de Teologie şi de Drept de la Universitatea Aristoteliană din Tesalonic (Grecia), la Facultatea de Drept canonic a Universităţii Pontificale din Toulouse (Franţa) – pr. prof. univ. dr. Nicolae Dură
-Institutul Catolic din Paris (1994-1996) – prof. univ. dr. Gheoghe Anghelescu
-Bursă de cercetare la Ostkirkliches Institut din Regensburg-Germania (1990-1991) – pr. prof. univ. dr. Adrian Niculcea
-Stagiu pentru Studii Aprofundate şi de doctorat la Strasbourg, Franţa (1994-2003) – pr. asist. univ. dr. Iulian Isbăşoiu
-Studii de doctorat la Atena şi Tesalonic (2002-2005) – pr. lect. univ. dr. Nicuşor Tucă
-Studii post-doctorale la Facultatea de Teologie din Atena (2005-2006) – lect. univ. dr. Ionuţ Holubeanu.
De asemenea, majoritatea cadrelor didactice participă anual la congrese, conferinţe, seminarii pe probleme de specialitate în ţară şi străinătate. Acţiuni de prestigiu, mediatizate la vremea respectivă, au fost organizate în Constanţa, cu participarea valoroasă a unor oameni de cultură iluştri din ţară şi străinătate. De altfel, Facultatea de Teologie găzduieşte în fiecare an întâlniri internaţionale, cum ar fi: Interferenţe etnico-religioase în Dobrogea, Conferinţa Internaţională Teologie şi Religie, organizată în colaborare cu Asociaţia pentru Dialog între Ştiinţă şi Teologie din România etc.
Anual, se organizează cursuri de vară pentru preoţi, iar cadrele didactice de la Facultatea de Teologie sunt implicate în programele Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru perfecţionare didactică (definitivatul în învăţământul preuniversitar şi gradele didactice II şi I la disciplina Religie) precum şi în programele de master organizate de alte Facultăţi sau departamente din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța sau ale altor centre universitare din țară.
Reprezentări în comisii naționale, uniuni, asociaţii, societăţi, alianţe, fundaţii:
Formația profesională și intelectuală a membrilor corpului profesoral se confirmă prin activitatea lor în următoarele structuri de activitate ştiinţifică:
Diferite foruri academice, naţionale şi internaţionale recunosc şi apreciază activitatea ştiinţifică desfăşurată de cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie.
ADMITERE
FINALIZARE STUDII
ORAR
STRUCTURĂ
STUDENȚI
CONFERINȚE